Top

Το μέλασμα / χλόασμα είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει τις γνωστές σε όλους μας πανάδες.

Οι πανάδες (μέλασμα /χλόασμα) αποτελούν διαταραχές μελάγχρωσης του δέρματος. Εμφανίζονται ως καφετιές ή γκριζωπές κηλίδες κυρίως σε γυναίκες με σκουρόχρωμο φωτότυπο και σπανιότερα σε άνδρες. Οι πανάδες εντοπίζονται σε περιοχές του προσώπου όπως το μέτωπο, τα ζυγωματικά, τη μύτη το πηγούνι, το άνω χείλος, καθώς και στον λαιμό, τον θώρακα και τα χέρια.

Πού οφείλονται οι πανάδες;

Υπάρχουν τρεις πολύ βασικοί παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση των πανάδων στο δέρμα.

  1. Η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, την εφαρμογή κάποιων καλλυντικών ή τη χρήση ιατρικών σκευασμάτων, ευνοεί την εμφάνιση των πανάδων στο δέρμα.
  2. Η εγκυμοσύνη: οι πανάδες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (χλόασμα) οφείλονται τόσο στις ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό όσο και στην έλλειψη βιταμίνης Β9. Οι κηλίδες που εμφανίζονται ενδέχεται να υποχωρήσουν μετά την εγκυμοσύνη.
  3. Η γήρανση: Η εμφάνιση πανάδων συνδέεται με τη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος, με την εμμηνόπαυση καθώς και με άλλες διαταραχές της ομαλής ορμονικής παραγωγής που προκύπτουν όσο μεγαλώνουμε. Αναλύσεις σε μικροσκοπικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι σε αυτό το στάδιο οι πανάδες οφείλονται και σε έλλειψη ιχνοστοιχείων, βιταμινών και αμινοξέων.

Τι ακριβώς είναι η μελάγχρωση;

Το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας του ανθρώπου ποικίλλει από τις πιο σκούρες αποχρώσεις του καφέ έως τους πιο ανοιχτούς τόνους του ροζ και το λευκού. Οι διαφορετικοί τόνοι συνδέονται με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο, με τη γεωγραφική κατανομή, καθώς και με την ένταση των ακτίνων UV.

Στις περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπου τα επίπεδα ακτίνων UV είναι υψηλότερα, συναντώνται πληθυσμοί με σκουρόχρωμα δέρματα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στους πόλους, όπου τα επίπεδα ακτινοβολίας UV είναι πολύ χαμηλότερα, τείνουν να έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

Πού οφείλεται το χρώμα του δέρματός μας;

Η ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματός μας ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια χρωστική καφέ χρώματος η οποία παράγεται στα μελανοσώματα, σωματίδια που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα και εντοπίζονται στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Περίπου το 13% των κυττάρων του δέρματός μας αποτελείται από μελανοκύτταρα. Η μελανίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας μας, καθώς μας προστατεύει από τη βλαβερή ακτινοβολία UV του ήλιου.

Όταν το δέρμα μας υφίσταται υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τα κύτταρα του δέρματος αντιδρούν προκαλώντας υπερπαραγωγή μελανίνης γεγονός που οδηγεί σε μελαγχρωμτικές βλάβες.

Ποια είναι τα εμφανή σημάδια της αυξημένης μελάγχρωσης;

Η υπερβολική παραγωγή μελανίνης επηρεάζει την όψη του δέρματος προκαλώντας αυξημένη μελάγχρωση. Οι πιο συχνοί τύποι αυξημένης μελάγχρωσης, εκτός από το μέλασμα (χλόασμα-πανάδες) που προαναφέρθηκε, είναι η υπερμελάγχρωση, καθώς και οι εφηλίδες (freckles).

Τι είναι η υπερμελάγχρωση και πού οφείλεται;

Η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται ως σκούρες κηλίδες ή σκουρόχρωμες περιοχές κυρίως στο πρόσωπο και γύρω από αυτό, καθώς και στους πήχεις.

Αυτές οι σκούρες κηλίδες συνδέονται με ηλιακές βλάβες καθώς και με τη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Ωστόσο, ορισμένες ουσίες, όπως αρώματα, αιθέρια έλαια, αντισηπτικά, συστατικά που περιέχουν οι αντηλιακές κρέμες, καθώς και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πυροδοτούν την υπερπαραγωγή μελανίνης και τον σχηματισμό κηλίδων.

Τι είναι οι εφηλίδες και πώς εμφανίζονται;

Οι εφηλίδες είναι πολλαπλά, μικρά, καφετιά σημάδια στο δέρμα που εμφανίζονται σε ολόκληρο το σώμα. Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο φωτότυπο και δεν αποτελούν ένδειξη ηλιακής βλάβης. Παρόλα αυτά οι εφηλίδες μπορούν να αυξηθούν από την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV.

Πανάδες – Μέλασμα – Χλόασμα  & Μελάγχρωση: αντιμετώπιση με προϊόντα GERnetic

Η Gernétic έχει αναπτύξει πολλά προϊόντα για την αντιμετώπιση των μελαγχρωματικών βλαβών. Τα μικρομοριακά προϊόντα Gernétic βοηθούν στην αναστολή της παραγωγής μελανίνης ενώ προσφέρουν στα κύτταρα τα αναγκαία συστατικά που τους λείπουν επαναφέροντάς τα στη φυσιολογική τους λειτουργία.

Πώς δρουν τα προϊόντα της GERnetic;

Η μελανίνη παράγεται στα μελανοσώματα, εντός των μελανοκυττάρων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη μετατροπή ορισμένων αμινοξέων σε ιδιαίτερα πολύπλοκα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε μελανίνη με τη βοήθεια ενζύμων και του χαλκού, ο οποίο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό συστατικό.

Όταν ένα μελανοκύτταρο έρχεται σε επαφή με ένα κερατινοκύτταρο, τα μελανοσώματα μεταφέρονται στο κερατινοκύτταρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της φυσικής ανανέωσης της επιδερμίδας τα κύτταρα αυτά μεταφέρονται αργά από την επιδερμίδα στην επιφάνεια του δέρματος. Μόλις φτάσουν στο ανώτερο στρώμα, οι κηλίδες γίνονται ορατές δίνοντας στο δέρμα το καφετί χρώμα.

Το προϊόν  Skin Clair Serum της Gernétic αναπτύχθηκε για να στοχεύσει τα σημάδια της μελάγχρωσης μέσω μιας βραδείας διαδικασίας «επαναπρογραμματισμού» της παραγωγής μελανίνης σε επίπεδο κυττάρου. Με τη δέσμευση των ατόμων χαλκού που περιέχονται, τα μελανοσώματα δεν μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα μελανίνης και συνεπώς τα κύτταρα παραμένουν ανοιχτόχρωμα στην εμφάνιση ενώ τα σκούρα σημάδια εξαφανίζονται σιγά σιγά.

Το Skin Clair Night Cream είναι ένα προϊόν που στοχεύει τις ελεύθερες ρίζες, εξομαλύνει την παραγωγή της μελανίνης και ανοίγει το χρώμα του δέρματος, το μελάγχρωμα και τις πανάδες.

Το προϊόν Nuclea αποτελεί μια πολύ ευεργετική κρέμα για τη μείωση του μελαγχρώματος που προέρχεται από τραύματα, όπως ουλές ή εγκαύματα και συνιστάται επίσης για τη μείωση του μελαγχρώματος που συνδέεται με τη γήρανση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα και συμβουλές ομορφιάς!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

b2b login