Top

Η φύση αγαπά την ποικιλία και το δέρμα μας δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα. Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι δέρματος, εκ των οποίων ο κάθε ένας, έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας και περιποίησης. Εσείς γνωρίζετε σε ποιον ανήκετε; Αν όχι, τότε με το τέλος αυτού του κειμένου, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τον τύπο σας αλλά και το πώς μπορείτε να του φερθείτε με την προσοχή και τη φροντίδα που του αξίζει!

 

Κανονική επιδερμίδα

Ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος χαρακτηρίζει κάθε επιδερμίδα που έχει καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη λιπαρότητα και την ξηρότητα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα απόλυτα ισορροπημένο και υγιές δέρμα, του οποίου η καλή λειτουργία αποτυπώνεται και στην εικόνα του. Η καλή κυκλοφορία του αίματος, οι φυσιολογικοί σε μέγεθος πόροι του και η απουσία ορατών αισθητικών προβλημάτων, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δερματικού τύπου, χαρίζοντας λείες, απαλές και με σωστή ελαστικότητα επιδερμίδες, χωρίς ευαισθησίες και θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι τύποι επιδερμίδας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως ο κανονικός τύπος δέρματος δε χρειάζεται και εκείνος, την καθημερινή φροντίδα καθαρισμού και ενυδάτωσης που απαιτείται για τη διατήρηση των θετικών στοιχείων που φέρει από τη φύση του. Βρείτε εδώ προϊόντα φροντίδας για την κανονική επιδερμίδα.

 

Λιπαρή επιδερμίδα

Ως λιπαρό δέρμα ορίζουμε κάθε επιδερμίδα η οποία παρουσιάζει το φαινόμενο της υπέρμετρης παραγωγής σμήγματος. Τα αίτια γι’ αυτή την κατάσταση, μπορούν να αναζητηθούν σε γενετικούς, ορμονικούς, ψυχολογικούς ή διατροφικούς παράγοντες, οι οποίοι και ευθύνονται για την κακή λειτουργία του δέρματος και η οποία όπως είναι φυσικό, αποτυπώνεται στην εξωτερική εικόνα του. Λιπαρότητα, γυαλάδα, ευδιάκριτοι πόροι, παρουσία μαύρων στιγμάτων και μερικές φορές σπυριών. Οι λιπαρές επιδερμίδες ταλανίζονται από προβλήματα ερεθισμών αλλά και ακμής (μάθετε περισσότερα για την ακμή, εδώ), κάτι που επιτάσσει την αυξημένη φροντίδα τους με ειδικά προϊόντα περιποίησης, συχνούς καθαρισμένους και οπωσδήποτε αποφυγή ακατάλληλων καλλυντικών και προϊόντων που μπορούν να φράσσουν τους πόρους και συμβάλλουν στη λιπαρότητά τους. Βρείτε εδώ προϊόντα φροντίδας για την λιπαρή επιδερμίδα.

 

Ξηρή επιδερμίδα

Στην αντίπερα όχθη ενός λιπαρού δέρματος, βρίσκεται το ξηρό. Σε αυτή την περίπτωση, η επιδερμίδα δεν παράγει τις απαραίτητες ποσότητες λιπιδίων που χρειάζονται για τη σωστή υγρασία και προστασία της. Τα λιπίδια αυτά, όταν βρίσκονται σε φυσιολογικές ποσότητες, αποτελούν έναν φυσικό φραγμό σε εξωτερικούς παράγοντες που εκτείνονται από τα πάσης φύσεως μικρόβια έως και τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου. Το ξηρό δέρμα παρουσιάζει τραχιά και συνήθως αφυδατωμένη αίσθηση, ενώ συνοδεύεται από μία θαμπή και ταλαιπωρημένη εικόνα, η οποία επιδεινώνεται από τη ροπή που έχει ο συγκεκριμένος τύπος επιδερμίδας, για εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων. Όπως είναι φυσικό, η συχνή περιποίηση και ενυδάτωση του ξηρού δέρματος είναι απαραίτητη, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η συνεπής χρήση αντηλιακού, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Βρείτε εδώ προϊόντα φροντίδας για ξηρή επιδερμίδα.

 

Μεικτή επιδερμίδα

Όταν σε ένα πρόσωπο συναντάμε λιπαρές και ξηρές ή κανονικές περιοχές επιδερμίδας, τότε έχουμε την περίπτωση ενός μικτού δέρματος. Προς διευκόλυνσή σας, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την κατανομή των περιοχών που εκδηλώνεται η παρουσία των 2 τύπων δέρματος, φανταστείτε ένα Τ στο πρόσωπό σας. Αυτή είναι η ζώνη “Τ”, η οποία και περιλαμβάνει το μέτωπο, την μύτη και το πηγούνι. Στη ζώνη αυτή εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο τα συμπτώματα μίας λιπαρής επιδερμίδας, ενώ αντιθέτως στα μάγουλα, όπως και στα υπόλοιπα σημεία του προσώπου, παρατηρούνται οι εκδηλώσεις μίας ξηρής ή κανονικής επιδερμίδας. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα μεικτά δέρματα, είναι ο επιμερισμός της φροντίδας που πρέπει να προσφέρουμε σε κάθε τμήμα της επιδερμίδας μας, καλύπτοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες του. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά εκκρίσεων μεταξύ της ζώνης Τ και του υπόλοιπου προσώπου, τότε στα σημεία που εμφανίζουν ξηρότητα, ακολουθούμε τις ρουτίνες που εφαρμόζουμε στα ξηρά δέρματα, ενώ στις περιοχές με λιπαρότητα κάνουμε ό,τι ακριβώς θα κάναμε και σε ένα αμιγώς λιπαρό δέρμα. Βρείτε εδώ προϊόντα φροντίδας για μεικτή επιδερμίδα.

 

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Ως ευαίσθητες επιδερμίδες ορίζουμε εκείνες που αντιδρούν μέσω μίας ευρείας συμπτωματολογίας, σε κάποια απολύτως φυσιολογικά ερεθίσματα. Αίσθηση καψίματος, τσούξιμο, “τράβηγμα”, ερυθρότητα ή ακόμη και εξανθήματα αποτελούν τις “απαντήσεις” ενός ευαίσθητου δέρματος, σε μία σειρά παραγόντων όπως: ήλιος, αέρας, ζέστη, κρύο, υγρασία, τα οποία ερεθίζουν την επιδερμίδα και προκαλούν την επίπονη αντίδρασή της. Οι δύο κυριότερες αιτίες γι΄ αυτή την υπερευαισθησία, είναι η απουσία των απαραίτητων δερματικών λιπιδίων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα διατηρούσαν ενεργή την άμυνα του δέρματος και Ο δεύτερος λόγος είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος και η ελλιπής οξυγόνωση της επιδερμίδας. Αυτός ο τύπος ασυζητητί πρέπει να αποφεύγει έντονες ρουτίνες καθαρισμού, ενώ η χρήση αποκλειστικά ειδικών προϊόντων φροντίδας, αποτελεί μονόδρομο. Βρείτε εδώ προϊόντα φροντίδας για ευαίσθητη επιδερμίδα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα και συμβουλές ομορφιάς!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

b2b login