Top

 

Ακμή. Μία τόσο κοινή αλλά και τόσο περίπλοκη κατάσταση. Ακμή στην εφηβεία, ακμή στην εγκυμοσύνη, ακμή στην πλάτη, ακμή από τις μάσκες που φοράμε στο πρόσωπο και αμέτρητες ακόμη περιπτώσεις. Όλες ανήκουν στην κατηγορία της ακμής αλλά μπορεί να διαφέρουν τόσο ως προς την όψη αλλά και ως προς την αιτία εμφάνισης. Ας γνωρίσουμε κάποια χρήσιμα πράγματα γι’ αυτό τον ενοχλητικό επισκέπτη, ο οποίος έχει την τάση να γίνει μόνιμος κάτοικος της επιδερμίδας μας.

 

Τι είναι η ακμή;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Στο δέρμα μας υπάρχουν οι επονομαζόμενοι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της λιπαρής ουσίας που ονομάζουμε σμήγμα. Το παραγόμενο σμήγμα συμβάλει στην εφύγρανση της επιδερμίδας και των τριχών της, χαρίζοντας παράλληλα, αδιαβροχοποίηση στο δέρμα μας και ελαστικότητα στις τρίχες ώστε να μη σπάνε! Τι συμβαίνει όμως όταν οι σμηγματογόνοι αδένες δε λειτουργούν σωστά; Τότε έχουμε την υπερπαραγωγή σμήγματος το οποίο φράζει τους πόρους του δέρματος και το κάνει πιο λιπαρό. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μία σειρά ήπιων αλλά και σοβαρών δερματικών προβλημάτων που ορίζονται ως ακμή.

Ο κόσμος της ακμής

Η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε σημείο του σώματός μας, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα καθώς εκεί δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες! Το πρόσωπο, το στήθος, η πλάτη και τα μπράτσα, αποτελούν τα πλέον συνήθη σημεία για την εμφάνισή της. Κατά κύριο λόγο πλήττει κυρίως τους εφήβους, αλλά αυτό δε σημαίνει πως για τους ενήλικες η ακμή, είναι μία άγνωστη έννοια. Πολύ περισσότερο όταν κατά την εφηβεία τους, αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα. Όπως προαναφέραμε, η ακμή είναι μία άκρως προσωπική υπόθεση για τον καθένα, κάτι το οποίο ίσως και να δικαιολογεί την έως τώρα αδυναμία να προσδιοριστούν επακριβώς τα αίτια που την προκαλούν. Έτσι, οι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτή, μπορούν να αναζητηθούν ανάμεσα σε ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα, χρήση αναβολικών και φαρμάκων, βακτήρια, συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος ή ακόμη και άγχος!

Οι τύποι της ακμής

Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους, αλλά όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, κάθε περίπτωση ασθενούς είναι πραγματικά ξεχωριστή, ανεξάρτητα από τον τύπο που κατατάσσεται. Ας γνωρίσουμε τους 3 κύριους τύπους της ακμής:

Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή

Οι φλύκταινες (τα κλασικά σπυράκια με το πύον) και οι βλατίδες (συμπαγείς προεξοχές του δέρματος), αποτελούν τα κυριότερα σημάδια εκδήλωσης της βλατιδοφλυκταινώδους ακμής. Πρόκειται για ένα φλεγμονώδη τύπο ακμής ο οποίος είναι αρκετά επιθετικός και τον εντοπίζουμε κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο, στο στήθος, στους μηρούς και την πλάτη. Οι φλεγμονές  που προκαλεί στο δέρμα είναι αρκετά σοβαρές και με πολλές πιθανότητες να αφήσουν μόνιμες ουλές και σημάδια.

 

Φαγεσωρική ακμή

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, δηλαδή ήπιων δερματικών βλαβών (στίγματα), οι οποίες αρχικά δεν είναι φλεγμονώδεις αλλά εξελισσόμενες τείνουν να γίνουν και να μετατραπούν σε φλύκταινες ή σε άλλες βλάβες που χαρακτηρίζουν τις φλεγμονώδεις ακμές. Τα σημάδια της φαγεσωρικής ακμής, διακρίνονται από λευκά και μαύρα στίγματα, το χρώμα των οποίων διαφοροποιείται από την κατάσταση των φαγεσώρων. Όταν ο δερματικός πόρος που έχει φράξει, δεν έχει έρθει σε επαφή με τον αέρα, τα στίγματα είναι λευκά. Τα μαύρα στίγματα υποδηλώνουν την επαφή του ανοικτού πόρου με τον αέρα.

 

Κυστική ακμή

Πρόκειται για την πιο βαριά μορφή της ακμής, η οποία χαρακτηρίζεται από τη χρόνια παρουσία πολύμορφων κυστών και οζιδίων που συνοδεύονται από πόνο, ερεθισμό και φαγούρα. Λόγω της φλεγμονώδους και επιθετικής της φύσης, η αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένες θεραπείες, έμπειρους δερματολόγους και συστηματική

 φροντίδα. Δυστυχώς οι φλεγμονές της, ενεργούν σε βάθος και με μεγάλη επιθετικότητα, συμβάλλοντας στην ταχεία εξέλιξή της. Γι΄ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η άμεση αντίδρασή μας και η στοχευμένη αντιμετώπισή της κατά τα πρώιμα στάδια.

Η ηλικία, ο τρόπος ζωής, ο τύπος του δέρματος, αποτελούν λίγες μόνο από τις παραμέτρους που καθιστούν το ζήτημα της ακμής, μίας άκρως προσωπική υπόθεση η οποία και χρήζει εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως πολλές φορές, ένα είδος ακμής μπορεί να είναι η πρώιμη ή η προχωρημένη μορφή κάποιου άλλου είδους ακμής! Προσθέστε στα παραπάνω και το σύνηθες φαινόμενο της ταυτόχρονης συνύπαρξης δύο ή ακόμη και τριών ειδών ακμής σε ένα άτομο και έχετε ήδη την απάντηση για το αν η ακμή αποτελεί μία κατάσταση την οποία μπορείτε να τη διαχειριστείτε, χωρίς τη συμβολή εξειδικευμένων επαγγελματιών του χώρου. Μόνο εκείνοι είναι σε θέση να βοηθήσουν, όχι απλώς στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά στον εντοπισμό των αιτίων που προκαλούν την ακμή και με στόχο την οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα!

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα και συμβουλές ομορφιάς!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

b2b login